Servicii


CND CONTROL prin specialistii laboratorului va ofera servicii complete in domeniul examinarilor nedistructive. Astfel va sunt oferite toate tipurile de examinari nedistructive pentru suduri, produse laminate, forjate si turnate. Laboratorul CND CONTROL are in dotare aparatura performanta, mijloace de transport autorizate pentru transportul surselor de radiatii iar operatorii au o mare experienta in domeniu si sunt autorizati ISCIR si certificati conform EN 473.


Verificare vizuala VTVerificare vizuala (VT)
Examinarea vizuala (VT) consta in verificarea vizuala a produsului sau a zonei de controlat. Astfel se urmareste prezenta discontinuitatilor de suprafata, a erorilor tehnologice, a starii suprafetelor si a produsului in general, etc. Pe baza indiciilor furnizate de aceasta examinare se pot face presupuneri logice despre erorile din tehnologia de fabricatie, despre tipul si densitatea discontinuitatilor aflate in interior. Aceasta examinare se foloseste inaintea oricaror operatii tehnologice si inaintea tuturor examinarilor nedistructive.

Examinari Nedistructive cu Lichide penetrante (PT)Lichide penetrante (PT)
Examinarea cu lichide penetrante (PT) consta in aplicarea pe suprafata supusa controlului a unui lichid cu bune calitati de penetrare in discontinuitatile superficiale si evidentierea lor prin contrast cu ajutorului unui developant. Aceasta examinare pune in evidenta discontinuitatile deschise la suprafata cum sunt pori, fisuri, suprapuneri, crestaturi marginale, exfolieri, cratere, nepatrunderi, etc. Examinarea se poate face pentru toate tipurile de materiale solide cu rugozitate corespunzatoare, metalice sau nemetalice.

Examinari Nedistructive cu Pulberi magnetice (MT)Pulberi magnetice (MT)
Examinarea cu pulberi magnetice (MT) consta in interpretarea liniilor de camp magnetic creat prin magnetizarea piesei sau a zonei de controlat. Evidentierea campului magnetic se face cu pulberi magnetice uscate sau in suspensie. Aceasta examinare pune in evidenta discontinuitatile deschise la suprafata si cele inchise dar aflate in imediata vecinatate a suprafetei pana la o adancime uzuala de 3-4 mm. Examinarea se aplica materialelor feromagnetice cu o rugozitate corespunzatoare.

Examinari Nedistructive cu Ultrasunete (UT)Ultrasunete (UT)
Examinarea cu ultrasunete (UT) se bazeaza pe legile de propagare, reflexie si de refractie a ultrasunetelor la inalnirea lor cu discontinuitatile din material. Ultrasunetele sunt emise si receptionate, prin reflexie de la discontinuitati, cu traductori (palpatori). Semnalele reflectate se redau printr-un sistem de reprezentare amplitudine-distanta (timp). Se pot evidentia majoritatea discontinuitatilor aflate in interiorul materialului. Examinarea se aplica diverselor materiale metalice si nemetalice.

Examinari Nedistructive cu Radiatii penetrante (RT)Radiatii penetrante (RT)
Examinarea cu radiatii penetrante (RT) are la baza fenomenul fizic de atenuare a fascicolelor de radiatii X sau GAMMA la traversarea lor prin materialele inconjuratoare. Aceste radiatii, la iesirea din materialul de controlat, impresioneaza un film radiografic in mod diferit in zonele cu discontinuitati fata de restul materialului. Aceasata examinare este complexa din punct de vedere al protectiei muncii.Se pot evidentia majoritatea discontinuitatilor aflate in interiorul materialului. Examinarea se aplica uzual materialelor metalice.

Consultanta tehnica si expertizeConsultanta tehnica si expertize
Laboratorul CND CONTROL ofera consultanta tehnica privitoare la tipurile de examinari nedistructive, a limitelor lor, la alegerea metodei de control in functie de cerintele tehnice si de posibilitatile metodelor de control nedistructiv. De asemenea se ofera consultanta privitoare la omologarea precedeelor de sudura si a certificarilor/autorizarilor sudorilor conforme cu specificatiile de sudura alese (ISCIR sau EN). Prin expertize se pot stabili duratele de viata sau uzurile componentelor si instalatiilor metalice.

Masuratori de grosimiMasuratori de grosimi (UTg)
Masurarea cu ultrasunete a grosimilor (UTG) se bazeaza pe legile de propagare, reflexie a ultrasunetelor la inalnirea lor cu planul de separatie (reflexie), prin contact direct, pe baza masurarii timpului parcurs al impulsurilor ultrasonice. Masuratorile de grosimi sunt aplicabile pentru determinarea stratului de acopreire (vopsele, etc.), grosimii materialelor metalice si nemetalice, cu densitate uniforma, ale produselor industriale, cu o precizie de pana la o sutime de mm si dau informatii exacte ale grosimilor masurate.

Masuratori electriceMasuratori electrice
Laboratorul CND CONTROL ofera servicii de masuratori electrice la utilizator pentru masurarea izolatiei conductoarelor dupa bransament, a centurii de impamantare, paratraznetului si a rezistivitatii solului. Aceste masuratori sunt elocvente in cazul conductoarelor pentru determinarea izolatiei lor prevenind astfel scurgerile accidentale de curent, pentru priza de pamant si/sau a paratraznetului in vederea asigurarii protectiei oferite de aceastea si a rezistivitatii solului privind izolarea materialelor metalice ingropate.